Mix Actual 04.06.2020 – dr.Sorin BALOS si dr. Florin ORTAN

Mix Actual 04.06.2020 – dr.Sorin BALOS si dr. Florin ORTAN

Se știu de la 19 ani. Din primul an de facultate. Au fost colegi la Medicină și i-a unit… inima!

Învățăcei ai legendarului profesor DEAC de la Mureș, doctorii Sorin Baloș și Florin Orțan se reunesc la poalele Tâmpei, la 12 ani după ce Florin Orțan a deschis drumul, așezând Brașovul pe HARTA INIMII. Câteva sute de brașoveni poartă în piepturi inimi “făcute” și “refăcute” de doctorul Sorin Baloș de la Mureș. Doctorul Baloș are multe mii de operații pe cord deschis și intervenții cu nume care stârnesc fiori dar aduc viață. Pentru o asemenea operație se stă pe listele de așteptare luni bune. Sau, se plătesc bani grei, la care cei mai mulți români nici nu visează. De astăzi, Sorin Baloș este brașovean. Venirea lui la Brașov înseamnă și nașterea primului centru de chirurgie cardiovasculară în sistemul public din România de după Revoluție. Un “mall” de cardiologie, cum spune Florin Orțan, care își vede împlinit un vis la care lucrează de trei ani. L-a proiectat, a făcut lobby și a adus finanțare. Doar două asemenea centre s-au mai creat în țară, în 30 de ani, dar în sistem privat. Unul dintre ele, tot la Brașov născut , îl are ca naș tot pe Florin Orțan.

Sorin Baloș lasă, așadar, Mureșul studenției și al gloriei medicale, pentru a veni la Brașov să construiască. Îl urmează soția și cei trei copii. Nu știe cum i-a convins să vină. Nu, încă nu s-au mutat de tot și încă îl mai sună prietenii să-l întrebe dacă are unde să doarmă. La câte inimi a deschis, doctorul Baloș are la Brașov și multe uși deschise. Pentru că omul, pentru care o inimă pulsând într-un torace deschis este obiectul muncii, este de o modestie rară. Intră în sala de operație cu chipul omului pe care îl are pe masă în minte.

Cu speranțele celui bolnav în cârcă și cu cei dragi care tremură pe holuri așteptând vești. “E mai bun decât mine, dar s-a maturizat mai greu”-spune Florin Orțan despre prietenul lui. Ai zice că e o glumă, dar nu e.

Chirurgia cardiovasculară e perla coroanei. Maturizarea profesională vine după ani grei de muncă și sacrificii. Doctorul Baloș trăiește la Brașov vârful profesional. Bun venit la Brașov, Doctore! Felicitări, Florin Orțan!

Dr. Sorin Baloș, chirurg cardiovascular și Florin Orțan, cardiolog intervenționist, la Mix Actual.

Emisiunea aici: